1. Kokosovo ulje
U jednoj kašiki kokosovog ulja nalazi se čak 11,8 grama zasićenih masnih kiselina što ga čini rekorderom u kategoriji namirnica s visokom koncentracijom zasićenih masti. Umjesto kokosovog ulja bolje koristite suncokretovo ili maslinovo ulje.
2. Kozji sir
Mekani kozji sir lijepo se razmazuje po hljebu, no jedno serviranje (oko tridesetak grama) ima čak 6 grama zasićenih masnih kiselina, pa ga je bolje jesti povremeno.
3. Mlijeko sa smanjenim postotkom masnoće
Svi znamo da je mlijeko prepuno masti, ali iznenađuje da mlijeko sa smanjenom količinom masti – npr. ono od 2 posto i dalje značajno narušava pojedina pravila zdrave prehrane. U 200 ml ovoga mlijeka nalazi se oko 3 posto zasićenih masnih kiselina.
4. Kikiriki puter
Od običnog putera masniji je onaj što se pravi od kikirikija. U dvije kašike ove američke poslastice, što se proširila i domaćim jelovnicima, nalazi se oko 3,4 grama zasićenih masnih kiselina.
5. Tamna čokolada
Čak i ako se možete suzdržati kad je racionalna konzumacija čokolade u pitanju, moglo bi vas iznenaditi da 30 grama ove tamne delicije i dalje sadrži 6 grama zasićenih masnih kiselina, što je otprilike duplo više nego puter.
Preuzeto sa: avaz.ba
Add Your Comments