Sve ove osobine čine šljivu odličnom hranom, koja ima nenadmašne prednosti u odnosu na sve ostale vrste voća, pa i sve ostale životne namirnice. Najbolje ih je jesti u svježem obliku, jer su tako najzdravije.
Šljiva se preventivno koristi kod anemije, fizičke i intelektualne premorenosti, depresije, zatvora, poremećaja funkcija jetre, hroničnog reumatizma i arteroskleroze.
Idealna za ishranu je svježa, ali se od nje mogu praviti kompoti, džemovi, pekmezi, želei i tradicionalne poslastice. Šećer skoro da ne treba ni dodavati jer je šljiva veoma bogata voćnim šećerom. Ipak, treba imati na umu da prevelik unos voća i vode može izazvati stomačne probleme i dijareju.
Šljive ne samo da su bogate željezom već i poboljšavaju sposobnost organizma da usvoji ovaj mineral, što je veoma značajno u slučajevima anemije.
Bogate su i kalijem, koji je bitan za regulaciju pritiska i srčanog rada. Osim ova dva minerala, šljive su bogate i prirodnim fluorom, koji igra važnu ulogu u zaštiti zubne gleđi.
Preuzeto sa: avaz.ba
Add Your Comments